23/02/2024 in Integració Social

Lluitem contra el malbaratament alimentari

Els grups de matí de segon d’INSO vam anar al Prat de Llobregat per a conèixer els espais de la Fundació Espigoladors, una fundació que lluita per l’aprofitament dels aliments a la vegada que empodera col·lectius en situació de vulnerabilitat i promou l’economia circular.

En un primer moment, la Neus ens va explicar el funcionament de la botiga d’Espigoladors on treballen per a dignificar els processos alimentaris de les persones en risc d’exclusió social, tant a nivell de sostenibilitat com a nivell de garanties nutricionals, entre d’altres.

Després, vam arribar fins l’obrador d’Es-Imperfect, que també lluita per l’aprofitament alimentari aprofitant fruites i verdures aptes pel consum humà descartades del circuit comercial per raons diverses, entre elles raons estètiques. El Marc ens va explicar com el sistema actual promou el malbaratament alimentari amb les nefastes conseqüències socials, econòmiques i ambientals. També vam veure les instal·lacions de l’obrador, els productes que elaboren, la seva cuina i les persones que hi treballen. 

Uns dies més tard, els grups de 2n d’Integració Social vam tornar al Prat de Llobregat per a espigolar els tarongers i llimoners de la ciutat amb la Fundació Espigoladors i l’institut Rubió i Tudurí. 

Durant el matí vam recollir 250kg de llimones i 300kg de taronja amarga (aproximadament) amb els que, després, la  Fundació Espigoladors farà melmelada en el seu obrador. Des de la Fundació han creat un aparell inspirat amb les eines que es netegen les piscines per a recollir els fruits que estan als arbres. Va ser una sortida molt interessant i enriquidora.

Exposició i xerrada de l'Associació CEHDA Ghana

Arrel de l’APS d’Espigoladors amb els grups de 2n d’Integració Social de l’institut Ferran Tallada, vam anar a visitar l’exposició itinerant entre Catalunya, Ghana i Moçambic titulada: “Lluites globals lligades a les realitats locals” que il·lustra la situació de vulneració de drets fonamentals (accés a l’aigua, medi ambient saludable, justícia de gènere i sobirania alimentària), que viuen moltes comunitats rurals en el continent africà. Un dels objectius de l’exposició és també mostrar a la ciutadania catalana les connexions entre el model de consum imperant al Nord i les vides de les persones al Sud Global, i com afecta l’activitat d’uns als altres.

L’exposició va venir acompanyada de la xerrada del Rashid, de l’Associació CEHDA Ghana, que generosament ens va compartir el seu testimoni migratori, la situació d’espoli que està vivint el continent africà i la relació d’aquesta amb el canvi climàtic. La seva associació, entre d’altres coses, educa en donar valor a la saviesa ancestral com a manera de revertir el canvi climàtic prenent consciència i reivindicant el fràgil equilibri dels ecosistemes. 

Podeu descarregar aquí l’explicació de tota l’exposició.
Utilitzem "cookies" en aquest web per a millorar la seva experiència d'usuari. En fer clic a qualsevol enllaç d'aquesta pàgina vostè està donant el seu consentiment per a que utilitzem "cookies" i accepta la política de privadesa.
Estic d'acord!